Hittestress
Hittestress verminderen
Oververhitting: dat is waar het om draait bij hittestress. Het is een minder zichtbaar, maar zeker voelbaar gevolg van de klimaatveranderingen. Wie kent het niet? Bij warm weer voelt het in de stad al snel veel warmer dan in landelijk gebied. In een stedelijke omgeving is een groter deel van het grondoppervlak verhard door straten, pleinen, gebouwen, voortuinen en parkeerplaatsen. Ook is er vaak minder groen aanwezig dan buiten de stad. Hierdoor neemt bij warmer weer de gevoelstemperatuur en dus de kans op hittestress toe. Met negatieve invloeden op de gezondheid en het welbevinden van mens, dier en milieu. Om de Regenboogbuurt toekomstbestendig te maken, gaan we samen met de bewoners zoeken naar oplossingen om de kans op hittestress te verminderen.
Hittestress in kaart gebracht
De kaart hieronder laat de effecten van hittestress in de Regenboogbuurt zien. Het geeft de huidige inrichting van de wijk weer, gecombineerd met het klimaat in 2050. De wijk kent veel verharde oppervlaktes en een relatief dichte bebouwing. Zonder maatregelen zal de luchttemperatuur blijven oplopen. Tijd voor maatregelen dus.
Wat kunnen we er aan doen?
Om de kans op hittestress te verminderen, kunnen we verschillende maatregelen inzetten. Van groot tot klein. Op dit moment zorgen vooral de groene stroken en de waterpartijen in de wijk voor verkoeling. Tijdens het maken van het ontwerp houdt het bouwteam hier rekening mee. Is het bijvoorbeeld mogelijk dit soort plekken op meerdere locaties terug te laten komen? Of zijn er nog andere dingen te bedenken? Daar gaat het bouwteam mee aan de slag.
Ook voor de bewoners zijn er mogelijkheden
- Het vervangen van de tegels in de tuin door groen: zet Almere in bloei!
Meer informatie over dit initiatief is hier te vinden - De aanleg van een groen dak
- De aanleg van een groene gevel
- Of…?
Denkt en werkt u mee?
Alle maatregelen, groot en klein, gaan een bijdrage leveren aan het verminderen van hittestress. In het bouwteam gaan we onderzoeken wat haalbaar is en hoe we samen met de bewoners ook de kleinschalige initiatieven kunnen realiseren.
Heeft u een idee of wilt u meedenken? Fijn! Wij horen graag van u.
Contact