Stagiair op onderzoek in de wijk
De afgelopen weken heeft u hem misschien gezien: Milan Hansma. Zittend op een bankje bij de Paarlemoervijver. Als stagiair van de Aeres Hogeschool doet hij onderzoek in de Regenboogbuurt. Maar wat onderzoekt hij? Tijd voor een kort vraaggesprek.
Wat doe je daar op het bankje?
“Ik doe veldonderzoek voor mijn stage in het derde jaar van mijn opleiding Toegepaste Biologie bij Aeres Hogeschool. Ik onderzoek samen met mijn begeleider Dinand Ekkel van de hogeschool hoe het openbare groene gebied in de wijk meer maatschappelijke waarde kan krijgen. Daarmee bedoel ik in gewone mensentaal: hoe kan de inrichting van de groene delen bijdragen aan de gezondheid van de bewoners en aan de sociale samenhang in de wijk?
Het veldonderzoek bestaat eruit dat ik zittend op het bankje bekijk hoeveel bewoners er nu gebruik maken van de groene ruimte en ook hoe ze dat doen. Ik richt me daarbij op Mintplantsoen, Jadeplantsoen en de Paarlemoervijver. Deze gebieden zijn onderdeel van fase 4 van het groot onderhoud.”
Wat doe je met de resultaten?
“Naast dit veldonderzoek heb ik ook de bestaande gegevens over de buurt geanalyseerd. Met de GGD Flevoland heb ik gekeken naar zaken als wie wonen er in de wijk en wat zijn de huidige gezondheidsrisico’s. Denk dan bijvoorbeeld aan de kinderen in de wijk. Die zijn tegenwoordig veel met hun telefoon bezig en spelen minder vaak buiten. Niet bevorderlijk voor hun gezondheid en ook niet voor de sociale contacten. Verder heb ik de gegevens van fase 4 van het belevingsonderzoek gebruikt. Dat is gehouden voor de start van het groot onderhoud. Bewoners hebben daarin aangegeven wat ze vinden van het huidige groen in de wijk. De bestaande gegevens en de resultaten van het veldonderzoek ga ik combineren en daar komen aanbevelingen voor het ontwerp uit.”
Wat betekent dit voor de bewoners?
“Het resultaat van mijn stageopdracht is een rapport met adviezen over het ontwerp van de groene ruimte. Ik ga suggesties doen voor de inrichting, zodat samen spelen en bewegen gestimuleerd wordt. Deze suggesties neemt het bouwteam dan mee tijdens het maken van het ontwerp.Het zal nog wel een tijdje duren voordat de bewoners hier iets van merken. Fase 4 van de Regenboogbuurt staat voor 2022 op de planning. Dit betekent dat eind 2021 gestart wordt met het ontwerp.
Dus nog wel even geduld hebben. Ik kom dan graag een keer terug om te zien wat er met de adviezen uit mijn onderzoek gedaan is. Bovendien gaat de hogeschool na de aanleg ook monitoren wat de effecten van de nieuwe inrichting zijn. Een mooie opdracht straks voor een nieuwe stagiair!”
Blijf op de hoogte
Als u zich hieronder inschrijft voor onze nieuwsbrief, versturen wij u periodiek informatie over de werkzaamheden en vorderingen!